Bingöl'ün Sesi Gazetesi Bingöl haberleri

Dibek Kahvesi

Çay kalabalığın dostudur ama kahve yalnızlığın. Evet, doğru söylemişler kahve hep yalnızlığın, hüznün dostudur arkadaşıdır, sizi yalnız bırakmaz, o muhteşem tadıyla size eşlik eder. Yalnızlığınızı paylaşır, iyi bir sırdaştır, bütün stresinizi alır, bir yudum sevgidir.
Bu makale 06 Ocak 2014, Pazartesi 14:39:40 eklenmiş ve 2959 kez görüntülenmiştir.
Narin TENEKECİ

Kahveyi çok severim, sıcak içeceklerin içinde minik fincanıyla o asil ve ağırbaşlı duruşuyla hemen fark edilir. Adı üstünde Türk Kahvesidir, asaleti, kibarlığı, zarafeti temsil eder. Türk halkı için olmazsa olmazlardan bir tanesi de kahvedir. Stres dolu bir günün sonrasında mutlaka bir fincan Türk kahvesi içilir.

Ben bu makalemde daha farklı bir kahveden, Dibek Kahvesinden bahsetmek istiyorum. Dibek kahvesi bildiğimiz Türk kahvesinden farklıdır, pişirilme şekli aynıdır. Bu kahve adını dibek taşından alır. İki kahvenin arasındaki farkı anlatmak çok zor, içtiğiniz zaman anlarsınız. Kahve tiryakileri bu kahveyi içtikleri zaman, hafif ve nefis aromalı tadını hemen hissederler. Misafire olan sevginin göstergesi, sohbetin en keyifli parçası, yorgunluğu alan bu hoş ve mucize tadı kolay kolay unutmazlar.

Dibek kahvesinin yapımı çok zahmetli olduğu için günümüzde fazla yapılmamaktadır. Diyarbakır’ın meşhur dibek kahvesini, ustasından öğrendiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım. Kahve taneleri kısa bir süre kavrulur, el değirmeninde dövüldükten sonra içine Hindistan cevizi ve kakule bitkisi konduktan sonra dibek taşında dövülerek inceltilir. Son işlem olarak özel bir fırında dinlendirilir. Bu şekilde elde edilen bu aromalı içeceğe dibek kahvesi adı verilir.

Kahve tiryakilerinin ve gurmelerin özellikle tercih ve tavsiye etmelerinin sebebi kendine has lezzetinin dışında kolay hazmettirici özelliğinin olması. Ağır yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırır, mideye çok iyi gelir. İçine konan kakule bitkisinden dolayı sakinleştirici özelliği de bulunur. Bir yudum dibek kahvesi sizi çok uzak diyarlara götürür. Bu nefis Diyarbakır dibek kahvesini mutlaka deneyin derim.    

Dibek kahvesinin pişirilmesi bile ayrı bir özen ister. Bakır cezvede ve mangal ateşinde ağır ağır pişirilir. Kahve ustasının dediği gibi, pişirme sırasında içine sevginizi katarsanız bu kahve mutluluktan kabarır da kabarır, sevinçten köpürür. O zaman tadı da bir başka olurmuş. Gümüş işlemeli tepside ve nakış gibi işlenmiş oymalı, gümüş kapaklı fincanlarda bol köpüklü bir şekilde ikram edilir. Yanında çifte kavrulmuş fındıklı lokumla ikram edilen bir fincan dibek kahvesinin yerini hiçbir lezzet tutmaz. Çok sevdiğiniz bir dostunuzda yanınızdaysa değmeyin keyfine.

Türk halkı için kahve içmek çok önem taşıdığı için 40 yıllık hatırı olur. Bir fincan dibek kahvesinin hatırı kaç yıl olur hemen söyleyeyim, sonsuza dek.

Sonsuza dek sevgiyle kalın.

narintenekeci@hotmail.com 

 

 

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...

Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Arşiv Arama
- -
Anket

Bingöl'ün Sesi Gazetesi Bingöl haberleri
© Copyright 2017 Bingöl Haber bingölunsesi haber bingöl Gazete . Tüm hakları saklıdır. Bu site bingölun sesi Gazetesi Haber ön muhasebe programı bingöl billboard reklam
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
BİNGÖL HABERİ
bingöl bilgisayar firmaları
bingöl haberleri
bingöl haber